Paušální částka za nájem (včetně služeb)

To co bylo dříve nechápané. ale používané se stalo se zákonem 67/2013 Sb., o poskytování plnění souvisejících s užíváním bytů a nebytových prostor v domě s byty skutečností.

Oproti klasickému nastavení (samostatně částka za nájem a samostatně za služby které se řeší formou záloh a doplatku), je tu také možnost smluvně sjednat paušální částku za nájem a služby anebo v druhé variantě částku za nájem a paušální částku za služby.
Klasická bytová družstva, společenství vlastníků jednotek, správci bytového fondu, městské realitní firmy atd., pojedou klasicky dál. Ale pro menší pronajímatele to má řadu výhod – jednoduchá administrativa (mám zaplaceno nebo ne) a jednoduché ukončení (žádné odhadované propočty spotřeby ke dni ukončení). Pro nájemce je to také zajímavé, má jistotu ohledně placených částek.
Ale jako každé zjednodušení vytváří i tato úprava “pastičky”. Zde je několik z nich_
  1. pronajímatel zdaňuje nejen částku nájemného, ale i paušál na služby (to nebývá výhodné, pokud použijeme paušál 30%)
  2. pokud Vám nájemce protopí v zimním období za víc než je Váš odhad, dotujete to neboli nemůžete navýšené náklady po něm vymáhat
  3. stejně tak pokud má zvýšenou spotřebu vody nebo elektřiny
  4. nájemní smlouva musí být na dobu kratší než 2 roky (jinak musíte vždy přeúčtovat teplo, teplou a studenou vodu, odpadní vody)
Je to opravdu na zváženou, jestli zdaňovat v §9 příjmy za nájem ve výši 12x 10.000 Kč a služby vyúčtovat “do nuly” nebo zdaňovat 12x 15.000.

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.